AKÇAABAT’IN GÖZDESİ ORTAMAHALLE
Arnavut kaldırımlı taş sokakları, Osmanlı dönemine ait evleri, çeşmeleri ve mahalle kültürünü bir bütün halinde sergilemesiyle, her geçen gün yerli ve yabancı turistlerin ilgisini cezbeden Ortamahalle tarihi karakterini günümüze kadar aktarabilmiş nadir yerleşim yerleri arasında yer alıyor.
Akçaabat Belediyesi, Akçaabat’ın gözdesi olan Ortamahalle’yi turizme kazandırmak ve mahalleye canlılık getirmek için yaptığı çalışmalar kapsamında mahallede bulunan konakları aslına uygun olarak restore etti. Bu konaklar yöresel lezzetlerin yer aldığı yeme, içme, oturma alanları, konaklama ve yöresel hediyelik eşyaların satıldığı mekanlar olarak turizme kazandırıldı. Belediye bir tanesini kendi bünyesinde işletirken restore edilen diğer konakları kiraya verdi. Ortamahallede’ki bu turizm potansiyeli ve Belediye’nin yaptığı girişimler özel işletmecileri de teşvik etti. Akçaabat Belediyesi’nin örnek çalışmalarını dikkate alan özel girişimciler Ortamahalle’de bu tür işletmeler açmaya başladı.
Doğal Stüdyo Ortamahalle
Ortamahalle’nin tarihi dokusu ve eşsiz manzarası fotoğraf sanatçılarının da ilgisini çekiyor. Evlenecek çiftler için adeta doğal bir stüdyo olan Ortamahalle aslına uygun restore edilen konaklarıyla, Arnavut kaldırımlı sokaklarıyla, muhteşem dekore edilmiş bahçeleriyle ve eşsiz manzarasıyla çiftlerin en mutlu anlarına tanıklık ediyor.
Özellikle yaz aylarında Ortamahalle’nin tarihi sokaklarında her an bir çifte rastlamak mümkün.
El Sanatları Atölyesi Tarihi Konak
Akçaabat Belediyesi’nin aslına uygun restore ederek turizme kazandırdığı ve işletmeye açtığı tarihi Timurciler Konağı yerli yabancı herkesin ilgi odağı olmuş durumda. Akçaabat Belediyesi sadece konağı restore etmekle kalmadı ilçe halkının yaz aylarında yöresel ve süs eşyaları satabileceği mekanlar da yaptı.
Timurciler Konağı’nın alt tarafında bulunan bu mekanlarda vatandaşlar ürünlerini satabiliyor. Bunun yanında Akçaabat Belediyesi; İş-kur ve Halk Eğitim Merkezi işbirliğiyle kadınlara yönelik geliştirdiği programlar için mekan desteği de sağlıyor. Kadınlar, Belediye’nin tahsis ettiği mekanlarda el sanatları öğreniyor. Kurs boyunca yapılan ürünler yılsonunda yine Akçaabat Belediyesi’ne ait Gençlik Merkezi’nde sergileniyor.
Kurs öğreticileri yaptığı açıklamada, “El sanatlarını öğretebilmemiz ve yılsonunda sergileyebilmemiz için bize Belediye tarafından mekan tahsis edildi. Kültür sanat ve Turizm Şehri olan Akçaabat’ta el sanatlarını geliştirme konusunda Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen’e bize verdiği destekten dolayı kurs öğrencileri adına teşekkür ediyoruz.” dedi.
|