301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
02 Mart 2020 - Pazartesi 18:45 Bu haber 7662 kez okundu
 
BAŞKAN ZORLUOĞLU TRABZON’UN YENİ DOLMUŞ SİSTEMİNİ AÇIKLADI
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Trabzon’un gündeminde yer alan dolmuş modernizasyonu ile ilgili verilen kararı, düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı. Aldıkları kararla 729 adet 10+1 dolmuşu, 12+1 koltuk kapasiteli 689 yeni dolmuşa çevirdiklerini belirten Başkan Zorluoğlu, Trabzon’un izlenebilir ve denetlenebilir bir dolmuş sistemine kavuştuğunu söyledi. Başkan Zorluoğlu dolmuş modernizasyonu sürecinin 1 Eylül 2020 tarihinde sona ereceğini de vurguladı.
Gündem Haberi


Dolmuş modernizasyonu ile ilgili verilen kararın açıklandığı basın toplantısına gazeteciler de yoğun ilgi gösterdi. Başkan Zorluoğlu, dolmuş modernizasyonu ile ilgili merak edilen ne varsa tek tek sıralayarak, gazetecileri ve kamuoyunu bilgilendirdi. Dolmuş modernizasyonu ile ilgili kapsamlı ve istişareye açık bir süreç geçirdiklerini belirten Başkan Zorluoğlu, “Uzunca bir süreç oldu. Zaman zaman zor bir takım aşamalardan geçildi. Şoförler ve Otomobilciler Odası başta olmak üzere durak başkanlarıyla, hak sahipleriyle, esnaf odaları birliğimizle, üniversitemizle ve halkımızla yoğun bir istişare süreci geçirdik. Bu konuda sözü olup da söylemeyen hiç kimse kalmadı. Bu süreci yönetirken esas dikkate aldığımız husus, halkın beklentilerini karşılamak olmuştur” dedi.

 

DOLMUŞLAR 12+1 KAPASİTELİ OLACAK

Başkan Zorluoğlu vatandaşların birçoğu 15 yaşın üzerinde olan dolmuşların yenilenmesini istediğini belirterek “Konforlu, klimalı, güvenli, iç kamera sistemi ile izlenebilen, engelliler için erişilebilir dolmuş sitemi istiyorlardı. Biz de buna uygun bir modernizasyon yürüttük ve kararımızı verdik. Bilindiği üzere Trabzon’da 2002 yılında 1477 adet taksi dolmuş vardı. Bunlar 2002 yılında İl Trafik Komisyonu kararıyla 729 adet 10+1 dolmuşa dönüştü. Aradan 18 yıl geçtikten sonra 10+1 dolmuşları, 12+1 koltuk kapasiteli 689 yeni dolmuşa çeviriyoruz. Burada 40 dolmuşu geçtiğimiz haftalarda 80 taksiye dönüştürmüştük. Trabzon’da artık 12+1 koltuk kapasiteli 689 dolmuş hizmet verecek” ifadelerini kullandı.  

 

HERHANGİ BİR MARKAYI İŞARET ETMİYORUZ

Dolmuş dönüşümünde herhangi bir markayı işaret etmediklerini özellikle vurgulayan Başkan Zorluoğlu “Yeni araçlarla ilgili standartları belirliyoruz ve herhangi bir markayı işaret etmiyoruz. Dolmuş esnafımızı bu konuda serbest bırakıyoruz. Bizim standartlarımızı taşımak kaydıyla arzu ettikleri marka aracı satın alıp, kullanabilirler. Bunu özellikle belirtmek isterim. Vatandaşların beklentisi doğrultusunda araçların 0-3 yaş aralığında olmasını arzu ediyoruz. Esasında bizim isteğimiz hepsinin sıfır araç olması. Bu nedenle bunu teşvik etmek için yaş sınırını sıfır araçlar için tescil tarihinden itibaren 15 yıl, sıfır olmayanlar için 12 yıl olarak belirliyoruz” diye konuştu.

 

ARAÇLAR ENGELSİZ ERİŞİME UYGUN VE KLİMALI HALE GELECEK

Araçların özellikleri ile ilgili de bilgi veren Başkan Zorluoğlu,

“Araçların bir özelliği de engelsiz erişime uygun olmasıdır. Zaten mevzuat gereği temmuz ayından itibaren engellilere uygun mekanizma zorunlu hale gelmiştir. İnsanların yazın en fazla şikayet ettiği husus, nemin fazla olması nedeniyle araçlarda klima olmamasıydı. Tüm araçlar klimalı olacak. Tüm dolmuşlarda araç içi kamera sistemi zorunlu olacak. Belediyeye ait otobüsler gibi araç çalıştığı anda kamera çalışacak ve uzun süreli kayıt yapabilecek. Bu da şikayetleri inceleme noktasında daha avantajlı olacak. Yine Büyükşehir Belediyemiz tarafından kurulacak ulaşım harekat merkezinde bu sistemi takip etme imkanımız olacak. Araç takip sistemi de tüm dolmuşlarda bulunacak. Büyükşehir Belediyesi araçların nerede olduğunu takip edebilecek. İlerleyen dönemde bir program vasıtasıyla vatandaşlar da dolmuş geliyor mu gelmiyor mu noktasında izleyebilecek. Bu da önemli bir imkan” şeklinde konuştu.

 

HAVALİMANI HATTINI KANUNİ HASTANESİNE KADAR UZATIYORUZ

Güzergahlarda da yeni düzenlemeler yaptıklarını belirten Başkan Zorluoğlu “Bu sistemde ihtiyaç olan birkaç güzergahı da oluşturuyoruz. Havalimanı hattını Kaşüstü Kanuni Hastanesi’ne hattına kadar uzatıyoruz. Burada vatandaşın yoğun talepleri vardı. Yine Boztepe hattını da Moloz’a kadar uzatıyoruz. Molozdan direkt Boztepe’ye ulaşılabilecek. Meydan bölgesinin dolmuş yoğunluğunu azaltmayı arzu ediyoruz. Zamanla meydanda dolmuşlar sadece ring yaparak yolcu alabilecek. Yine Yenicuma hattı da Moloz’a kadar uzayacak. Moloz biraz daha dolmuşların merkezi bir yer haline getirmek istiyoruz. Alt durak dediğimiz yolcu sayısı az duraklardan yolcu sayısı fazla olan duraklara kırk dolmuşu aktaracağız” dedi. 

 

ŞARTLARI TAŞIMAYAN ARAÇLAR TRAFİĞE ÇIKAMAYACAK

Renk konusunda henüz bir karar vermediklerini de dile getiren Başkan Zorluoğlu “Biz dört beş model belirleyeceğiz. Vatandaşlarımıza da soracağız.  Kararımızı o sürecin sonunda vereceğiz. Yeni sistemin en önemli unsuru izlenebilir ve denetlenebilir bir dolmuş sistemine Trabzon geçiyor. Tıpkı Büyükşehir Belediyesinin belediye otobüslerinde olduğu gibi dolmuşları da bizim gözetimimize alıyoruz. Araçlara her yıl uygunluk belgesi veriliyor. Ocak 2021 yılından itibaren belirlediğimiz standartlara uygun olmayan hiçbir araca uygunluk belgesi vermeyeceğiz. Şartları taşımayan hiçbir aracı trafiğe koymayacağız. Araçlara girdiğinizde içinde farklı süslemeler, ışıklar, farklı dizaynlar var. Araçlarda hizmet gereği olmayan aksesuarlara müsaade etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı. 

 

AMACIMIZ HALKIN MEMNUNİYETİNİ SAĞLAMAK

Araç standartları, şoför standartları, çalışma usul ve esasları, denetimler ve yaptırımları belirlemek için çalışma gerçekleştirdiklerini de vurgulayan Başkan Zorluoğlu “Yönetmeliğimizi nisan ayında Büyükşehir Belediye Meclisinden geçireceğiz. Yönetmeliğimizde birçok hüküm olacak. Bu konuda Şoförler Cemiyetimiz ile görüşmeleri sürdürüyoruz. Bir sertifikasyon sistemi olacak. Standartları taşıyan, Büyükşehir Belediyesinden onay almış, belli bir eğitimden geçmiş kişiler dolmuşlarda şoför olabilecek. Bizim verdiğimiz belgeyi alamayan şoförlerin dolmuşlarda çalışması mümkün olmayacak. Psikoteknik raporu alınacak. Adli sicil kaydı, sağlık raporu olacak. Belli suçlardan mahkum olmuş insanların kesinlikle dolmuşlarda şoförlük yapmasına izin vermeyeceğiz. Bütün çabamız halkımızın memnuniyet seviyesini artırmak içindir” diye konuştu. 

 

20 YENİ OTOBÜS ALDIK

Dolmuş modernizasyonunun uzun yıllardır konuşulan ancak hayata geçmeyen bir konu olduğunu da dile getiren Başkan Zorluoğlu “Bu konuda göreve geldiğimizden beri çok ciddi çalışmalar yaptık ve bu şekliyle konuyu bugün karara bağladık. Bu hafta içi UKOME kararı ile bunu karar altına alacağız. Elbette sadece dolmuş modernizasyonu ulaşım sorununu çözmez ama unsurlardan bir tanesidir. Biz de belediye otobüslerimizi modernizasyondan geçiriyoruz. Şu an 9 tanesi geldi. 11 tanesi daha mart ayının başında gelecek. 20 tane yeni konforlu üst düzey otobüs aldık. 10 otobüs daha bu sene alıyoruz. Büyükşehir belediyesi şoförleri de eğitim programımızdan geçecek” şeklinde konuştu.

 

KARTLI SİSTEM OLMAYACAK

Yeni sistemin 6 ay içerisinde tamamlanacağını da vurgulayan Başkan Zorluoğlu  “Hatlarla ilgili geçişler erken olacak. Geneli itibarıyla bütün dolmuşların yenilenmesi 6 ay içinde 1 Eylül itibarıyla tamamlanmış olacak. En çok merak edilen bir diğer konuya da açıklık getirmek gerekirse, dolmuşlarda kartlı sistem olmayacak” dedi.

 

KATKI SUNANLARA TEŞEKKÜR ETTİ

Bu süreçte yalnız çalışmadıklarını dile getiren Başkan Zorluoğlu “Hep yanımızda olan Şoförler ve Otomobilciler Odasına, Başkanı Hakan Usta’ya ve yönetimine teşekkür ediyorum. Ortahisar Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Metin Genç de bütün toplantılarımıza katıldı, fikirlerini verdi, istişare sürecinde epey katkıları oldu. Kendisine teşekkür ediyoruz. Süreci benim adıma yöneten Genel Sekreterimiz Ahmet Adanur kardeşime ve ekibine, yine Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Atilla Ataman, TRABİTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Gül ile durak başkanlarımıza ve basınımıza katkıları nedeniyle teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

 
Kaynak: Editör:
 
Etiketler: BAŞKAN, ZORLUOĞLU, TRABZON’UN, YENİ, DOLMUŞ, SİSTEMİNİ, AÇIKLADI,
Yorumlar
Ulusal Gazeteler
Alıntı Yazarlar
Trabzon

Güncelleme: 28.03.2024
Bugün
10 - 15
Cuma
14 - 17
Cumartesi
12 - 14
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Sayfalar
Trabzon

Güncelleme: 28.03.2024
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
1
Galatasaray
81
68
1
3
26
30
2
Fenerbahçe
79
79
1
4
25
30
3
Trabzonspor
49
51
11
4
15
30
4
Beşiktaş
46
40
12
4
14
30
5
Kasımpasa
43
53
11
7
12
30
6
Başakşehir
42
38
12
6
12
30
7
Rizespor
42
36
12
6
12
30
8
Antalyaspor
41
35
9
11
10
30
9
A.Demirspor
39
46
9
12
9
30
10
Alanyaspor
39
38
9
12
9
30
11
Sivasspor
38
36
10
11
9
30
12
Kayserispor
36
36
11
9
10
30
13
Samsunspor
36
35
14
6
10
30
14
Ankaragücü
33
36
11
12
7
30
15
Hatayspor
33
36
11
12
7
30
16
Konyaspor
33
31
11
12
7
30
17
Gaziantep FK
31
34
15
7
8
30
18
Karagümrük
30
34
14
9
7
30
19
Pendikspor
29
34
15
8
7
30
20
İstanbulspor
13
22
20
7
3
30
Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı