301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
06 Ekim 2022 - Perşembe 09:12 Bu haber 9147 kez okundu
 
Kırsal mahallelerin muafiyeti devam edecek
Gündem Haberi


Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç yönetiminde gerçekleştirildi. Toplantıda İmar ve Plan Bütçe Komisyonu’ndan ortak gelen Kırsal Mahalle ve Kırsal Yerleşik Alan Tespitiyle ilgili Ortahisar Belediyesi’nin 05/10/2022 tarihli meclis toplantısı madde görüşülerek oybirliğiyle kabul edildi.

“36 MAHALLE KIRSAL MAHALLE STATÜSÜ ELDE ETTİ”

Maddeyle ilgili bilgilendirmelerde bulunan Ortahisar Belediyesi İmar Ve Şehircilik Müdüresi Şenay Karakaş; Büyükşehir Yasasıyla köyden mahalleye dönüşen Akoluk, Bulak, Çağlayan, Düzyurt, Dolaylı, Geçit, Gözalan, İncesu, Kavala, Kutlugün, Subaşı, Yeşilbük, Ağıllı, Ayvalı, Akkaya, Doğançay, Esenyurt, Fatih Sultan, Gölçayır, Gündoğdu, Karakaya, Karlık, Kozluca, Okçular, Özbirlik, Pınaraltı, Sayvan, Sevimli, Tosköy, Yeniköy, Yeşilhisar, Yeşilvadi ve Yeşilyurt mahallelerinin içinde yer aldığı 36 mahalleyi kırsal mahalle olarak belirlediklerini söyledi. Kırsal mahalle statüsünde olan yerleşim yerlerinde emlak, çevre ve temizlik vergisi, inşaat harçları ve su faturalarıyla ilgili muafiyetlerin devam edeceğini belirten Karakaş, konuyla ilgili sözlerini şöyle sürdürdü: “Kırsal alan olarak değerlendirilen yerleşim yerlerinden emlak vergisi hiç alınmıyordu. Biz bu çalışmada prensip olarak daha önce kırsal alan olarak değerlendirilen yerlerin kırsal alan olarak devam etmesi kararı aldık. Esas kalemlerden bir tanesi emlak vergisi. Daha önce muaftı ama bunların çoğu tarım arazisi göründüğü için bu araziler emlak vergisine konu olmayacaktı. Bu anlamda çok büyük bir kayıp yok. Konut vergisi ve arazi vergisi var. İşyerinde muafiyet yok, onlar zaten vergiye konuydu. Çevre temizlik vergisi var, bunlara yüzde 50 artış gelecek. İşyerleriyle ilgili ilan reklam vergisi var. İşyeri açma harcı, bina inşaat harcı var. Bu tür vergilerin yüzde ellisi alınacak. Yol katılım payı var. Bunun da yüzde 50’si alınacak. Su ücretlerinde yüzde 25 indirimli alınacak. Burada önceki uygulama devam edecek.”

“ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR YAPTIK”

Büyükşehir Belediyelerinde kırsal mahalle ve kırsal yerleşik alan tespitiyle ilgili çalışmaların 31 Aralık 2022 tarihine kadar tamamlanmasıyla ilgili yürürlükteki mevzuat gereği böyle bir çalışma yaptıklarını kaydeden Başkan Genç, “Büyükşehir Yasasıyla 7 beldemiz ve 36 köyümüz belediyemiz dahiline girdi ve mahalle statüsü elde etti. Yine bu yasa gereğince mahalle olan yerleşim yerleri, mevcut yerleşim yerlerinde olan emlak vergisi, çevre temizlik vergisi ve konut-inşaat harçlarından muaftı. Bu muafiyet 2019 yılında ek bir maddeyle 2021 yılına kadar uzatıldı. Bundan sonra uzatma yapılmadı. Çıkarılan yasa ve uygulama yönetmeliğiyle birlikte yani bitişen mahallelerimizin, kentsel mahalleye dönüşen köylerimizin buradaki muafiyet kapsamına alınıp alınmaması yönü itibarıyla kırsal mahalle tanımı getirilmesiyle ilgili bir mevzuat ortaya çıktı. Bununla ilgili önemli çalışmalar yaptık.” dedi.

“MÜCAVİR ALANLAR KENTSEL MAHALLE STATÜSÜNE DAHİL OLDU”

Konuyla ilgili Büyükşehir Belediyesi iki kez toplantı yaptıklarını ve 36 mahallenin kırsal mahalle olarak kalması yönünde ortak kanaate vardıklarını belirten Başkan Genç, “Kırsal yaşamı destekleme ve oradaki vatandaşlarımızın sosyo-ekonomik durumunu düşünen anlayışla birlikte belediye hizmetlerinden en ufak bir kesintiye mahal bırakmaksızın bu konuyla ilgili çalışmalarımızı yürüttük. Bakanlık bu konuyla ilgili belediye meclislerine yetki verdi. Bu konuda uygulama bütünlüğü olması için Büyükşehir Belediyemizle ilçe belediyeleri olarak iki kez toplantı yaptık. Biz bu konudaki anlayışımızı büyükşehir ile de paylaştık ve umumiyetle bu muafiyetin devam etmesi için 36 köyümüzün tamamının kırsal mahalle kapsamında kalarak bu muafiyetlerden yararlanması konusundaki kanaatimizi paylaştık. Bitişen 7 beldemizin ise merkezi olan akslarında, yani imar planı olan akslarında, kentsel alandaki yer aldıkları için onları muaf tutmadık. Bir şey ilave yaptık. Kent ile bitişik olmasına rağmen mücavir plan alanımızda olan Beştaş, Kutlugün, Kireçhane, Bengisu, Çimenli gibi mahallelerimizde de kentsel yaşamın olduğu alanları kentsel alan olarak belirledik. Kalan kısımları da kırsal alan olarak belirledik.”

“YILLIK 3 MİLYON 300 BİN TL’DEN VAZGEÇTİK”

Kırsal yaşamı desteklemek için kırsal mahalle statüsünü geniş tuttuklarını belirten Başkan Genç, şöyle konuştu: “Bu muafiyetlerden en çok kaybı olan belediyeyiz ama bunu bir kayıp olarak görmüyorum. Emlak vergisi olarak yıllık 3 milyon 300 bin TL gibi bir rakamdan sarfınazar eyledik. Yine inşaat ruhsatları konusunda yıllık 200 bin lira gibi bir rakamdan sarfınazar ediyoruz. Niye ediyoruz? Hem kırsaldaki hayatı destekleyelim, hem de oradaki insanımızın sosyo-ekonomik durumlarına göre hitap edelim istedik. Vatandaşımıza kolaylık sağlayalım istedik. Zor bir pandemi sürecini geride bırakırken vatandaşlarımızı düşündük. Biz bu rakamları bir şekilde bulup, tedarik ederiz, o nedenle vatandaşımızı bu manada ilave bir yük altına sokmak istemedik. Temel anlayışımız da buydu. Büyükşehir Belediyemizle yaptığımız toplantıda da bu minvalde bir karara vardık. Beldeden dönüşen alanlarımızda yerleşim yeri olan ve imar planı olan yerlerimizden bu muafiyetleri istisna tuttuk, bir de imar planımıza bitişik olup yerleşim olan yerlerimizde de 5 mahallemizi bundan istisna tuttuk. Bunu da bir hakkaniyet ölçüsü olarak yaptık. Doğru da bir uygulama olduğunu düşünüyorum.”

Kaynak: Editör: Aydın Özdemir
 
Etiketler: Kırsal, mahallelerin, muafiyeti, devam, edecek,
Yorumlar
Ulusal Gazeteler
Alıntı Yazarlar
Trabzon

Güncelleme: 25.04.2025
Bugün
12 - 17
Cumartesi
11 - 15
Pazar
13 - 16
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Sayfalar
Trabzon

Güncelleme: 24.04.2025
İmsak
03:48
Sabah
05:23
Öğle
12:25
İkindi
16:12
Akşam
19:16
Yatsı
20:44
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
1
Galatasaray
77
73
1
5
24
30
2
Fenerbahçe
72
77
2
6
22
30
3
Samsunspor
51
45
10
6
15
31
4
Eyüpspor
50
48
9
8
14
31
5
Beşiktaş
49
43
7
10
13
30
6
Başakşehir
48
49
10
6
14
30
7
Kasımpaşa
42
53
9
12
10
31
8
Trabzonspor
42
48
10
9
11
30
9
Gaziantep FK
42
40
12
6
12
30
10
Göztepe
40
47
10
10
10
30
11
Konyaspor
40
38
13
7
11
31
12
Antalyaspor
40
34
12
7
11
30
13
Kayserispor
37
38
11
10
9
30
14
Rizespor
37
36
15
5
11
30
15
Alanyaspor
34
33
14
7
9
30
16
Bodrum FK
34
23
15
7
9
31
17
Sivasspor
31
41
16
7
8
31
18
Hatayspor
19
32
19
7
4
30
19
A.Demirspor
-2
26
24
4
2
30
Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı