301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
10 Mayıs 2020 - Pazar 17:31 Bu haber 3849 kez okundu
 
YAPAY RESİF PROJESİ
Akçaabat'ta "YAPAY RESİF PROJESİ" şart oldu! Akçaabat Hava Kara Deniz sporları Hobiler ve Hayvan Severler Derneği Başkanı Osman LERMİ İle Akçaabat için projelerini konuştuk!
Gündem Haberi


Akçaabat’a “YAPAY RESİF PROJESİ” 

Akçaabat Hava Kara Deniz Sporları Hobiler ve Hayvan Severler Derneği Başkanı sayın Osman LERMİ’yle Dernek faaliyetlerini ve özellikle “YAPAY RESİF PROJESİNİ”  konuştuk.  Başkan’ın bu konudaki anlatım heyecanı görülemeye değerdi.

Derneğiniz hakkında kısaca bahseder misiniz?

Derneğimiz çok amaçlı olarak, Her kesime hitap edecek! yani çatı dernek şeklinde kurduk.   Akçaabat’ta yapılan hobileri belirleyerek dernek faaliyetlerimizi dahil ettik.  Her hobinin Birim başkanlığını oluşturarak olanda Akçaabat’ta uğraş veren hobidaşlarımızın yalnız olmadığını bir beraber bir çok şeyin yapılabileceğini Dernek olarak amaç edinmiş bulunmaktayız.

Bunlar hangi alanlardır?

Başta, Akçaabat’ımızda çeşitli hobilerle uğraşan çok insanımız var, uğraşlarına baktığımızda Avcılık Atıcılık, Bahçe ve Süs hayvanları, Güvercin ve ırkları, Köpek ırkları, Amatör olta balıkçılığı geleneksel ata sporlarımız, gibi alanları oluşturarak vatandaşlarımızın hobi dünyasına renk ve geleceğimize güzel bir iz bırakmak için arkadaşlarımız ile yola çıktık.

Derneğinizin İlk faaliyeti Akçaabat’ta geniş katılımlı Tepeli güvercin yarışması oldu nasıl gerçekleştirdiniz?

 Amacımızın Akçaabat’ımıza her kesimini hitap edebilmektir.  İnsanlarımıza yeni hobiler kazandırmaktır. Ve Akçaabat’ta uzun zamandır yapılan lakin hak ettiği değeri daha bulamayan Kendi yerli ve Trabzon Tescilli olan Trabzon Tepeli güvercinimizin geniş bir siyasi ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla, bu işe gönül vermiş güvercin yetiştiricilerimizin sayesinde Gün yüzüne çıkardık. BU Akçaabat’a yapılan ve sevilen bir hobi bizde Dernek olarak buna katkı yapmaya çalıştık burada ki asıl hedefimiz bu ırkımızın tanıtılmasıdır. İlkkez düzenlememize rağmen büyük bir başarı elde ettik. Devamını da yapmaya devam edeceğiz.

Gelelim asıl mevzumuza,Derneğinizin bir vizyon projesi var “YAPAY RESİF PROJESİ” bu konu hakkında bahseder misiniz?

Dernek Başkanı LERMİ: Öncelikle “ YAPAY RESİF”lerin ne olduğu hakkında bilgi vererek sorunuza cevap verme başlayalım. Kısa olarak Yapay resif Denizlerde suni yollarla yapılan balıkların yuvalama alanlarını oluşturmaktır. Üremelerine katkı sağlamaya çalışan ve bu anlamda önemli maddi kazanımlar ile balık popülasyonun artmasına vesile olan insan yapımı kayalık çalışması, Bunun ilk örneği Japonya’da aşırı avlanma yüzünden denizdeki balık popülasyonun azılması ile başlayan bir sürecin neticesinde! Japon bilim adamlarının geliştirdiği ve balık popülasyonunun ve doğal yaşamın tekrar canlandırılması düşüncesiyle mercan adalarının taklit ederek, yapay şekilde beton blokların belli bir dizilim ile denizlere bırakılması ile başlayan bir çalışma oldu. Başarı ve yüksek verim elde edilince  tüm dünyaya örnek oldu ve uygulanmaya başlandı.  Aşrı avlanmanın vermiş olduğu tahribatı tekrar tamir etmek için “YAPAY RESİF” olmazsa olmazımızdır. Özellikle Karadeniz’de azalan balık popülasyonu bunu bize göstermektedir…

-  Gelelim sorunuza, Derneğimizin Akçaabat’a  “YAPAY RESİF PROJESİ “ ile azalan balık popülasyonun artırılması, doğal yaşamın ve kaybolan balık türlerinin geri gelmesi için, deniz flora faunasının canlanmasıyla, Deniz turizminde önemli bir açığın kapatılması için, yönetim kurulu arkadaşlarımızla beraber bir vizyon proje belirledik. Geniş bir araştırma yaptık. Dünyadaki örneklerini inceledik. Ülkemizde ve Karadeniz’de yapılan yeni uygulamaları mercek altına alarak;   “YAPAY RESİF PROJESİ” için kolları sıvadık.  Gerekli girişmlerden sonra Akçaabat Belediye Başkanı sayın Osman Nuri EKİM’e bundan bir yıl önce hazırladığımız bir projeyi sunduk. Konu hakkında, Dernek yönetim kurulu üyeleri ile beraber, Trabzon Doğa ve Tarih koruma Derneği Başkanı ve Trabzon Su Ürünleri Bilimleri Fakültesinden Doç. Dr. Coşkun ERÜZ Bey ile Belediye Başkanı Sayın EKİM’e kısıtlı zaman dilimin de mini brifing verilerek hazırlanan projeyi anlattık.  Belediye Başkanımız da, Bu konuda katkı sağlayacağını ve Belediyede kullanılmayan, Hurda Araçlarında bu  “Yapay Resif projesinde” en az  50 tane kullanılmayan  aracın denize bırakılması hususunda söz verdi.

Bu konuda nasıl bir dönüş oldu! Belediyeden size.

Dernek Başkanı LERMİ: Aradan  Bir yıl geçmesine rağmen, Akçaabat belediyesinden konu hakkında geri dönüş sağlanmadığı.

Proje şuanda hangi aşamada?

Projemiz şuanda yazım aşamasına başladık. Asıl bundan sonra herkesin bu projeyi sahiplenmesi gerekli ve destek vermesi gerekli.

  Akçaabat Belediyesinin Turizme verdiği önemi nasıl buluyorsunuz?

Dernek Başkan LERMİ, Akçaabat’ın geleceği için; Belediyemizin önceliği Turizm olarak belirlemesi ve bu yönde çalışmalar başlatmış olması gelecek adına elbette önemlidir. Belediyemizin projelerine baktığımız da! Yatırımların daha çok karasal alanda ve yayla turizmine, günübirlik konaklamalar üzerinde yoğunlaştığını! Belediyenin internet sayfasından yapmış olduğu, projelerde de açıkça görülmektedir. Burada sürdürülebilir turizm için; Deniz olmazsa olmazımızdır. Denizi bir kenara bırakmamalıyız. Turizm bu bölge de sadece” dağ turizmine” ve “gastronomi” yani yeme içmeye, günübirlik konaklama tesislerinin, yapılması ve yönlendirilmesi! Kendini tekrardan başka bir şey değildir. Sizin bir tepeden sahile doğru baktığınız da! Karşınıza çıkan ilk manzara “Koyu mavi” denizinizdir. Yani siz! insanlara, Denizi pazarlamaktasınız. Deniziniz olmazsa! manzara kendini ifade edememektedir. Çünkü sahile sıkışmış ve mimari açıdan çok kötü olan, beton yığınlarını! Denizinizin O! maviliği kapatmakta ve insanı kendinden alıp götürmektedir.  Gelen yerli ve yabancı turistin dikkatini bu çekmektedir. Turizmi nitelikli bir şekilde çeşitlendirmek ve geliştirmek dünyada değişen trendlere göre yeni alanların belirlenmesi, insanların yapmış oldukları! Hobilere göre yeniden şekillendirmeliyiz.

Sizce nasıl bir birliktelik bu işe geliştirebilir?

İlçemizde bu alanda gelişme yapılabilmesi için;  Kent konseyine ve özellikle de turizm başkanlığına büyük iş düşmektedir. Bu kurulu yeniden yapılandırmalıyız! Aktif hale getirmeliyiz! Esnaf ve sivil toplumu ile bütünleşik hale getirip, yeni projeler ile Akçaabat’ımıza katkı sağlayabiliriz.

 Dernek Başkanı Osman Lermi ayrıca şunları söyledi;

İnsanımızın karakterine şekil veren, Cesaretinde, Hırçınlığında, zorluklara göğüs germesinde, mücadeleciliğinde,  hani hep dışarda  “ Karadeniz insanı ekmeğini Denizden çıkartır” derler ya, işte hep bu vurgu! Karadeniz’lilik! Bizim, Akçabaat’lılığımızın bir parçası gibi ayrılmazdır. Sevdamızdır, Ruhumuzdur, bizi biz yapan en büyük değerimizdir. Balıkçılığımızın gelişmesi özelikle denizlerimizde azalan balık popülasyonunu doğal yumurtlama alanlarının tahrip edilmesi ve Karadeniz de Türk sularında hala Balık koruma alanlarımızın olmaması ve aşırı avlanma nedeniyle sofralarımız da balık artık lüks bir tüketim maddesi haline geldir. Tezgahlarda doğal balık çeşitlerimiz her geçen gün azalmakta, Artan talebi karşılayamayan ve sürekli avlanma baskısı ile avlanma boyutlarında 6-7 cm’lere kadar gerileyen balıklar; “balık tezgâhlarında göründükçe yüreğimiz burkulmaktadır”. Bu amaçla Derneğimizin Akçaabat’ın Balık popülasyonuna ve dalış turizmine hemde Akçaabat’ın Tekrar Denizi ile barışması için! Bu çok önemli projeyi ilçemize gerekli girişimleri virüsün etkisinden sonra başlayacaklarını belirtti. İlgili kurumlar görüşmelere devam edeceklerini ve Akçaabat’ımıza bu “YAPAY RESİF PROJESİNİ” kazandırmak için yoğun mesai yapacaklarını Akçaabat için yapılacak çok işleri olduğunu da  Dernek Başkanı Osman LERMİ ifade etti.

Bu güzel çalışma ve söyleşinden dolayı teşekkür ederiz.

Kaynak: Editör: Osman Lermi
 
Etiketler: YAPAY, RESİF, PROJESİ,
Yorumlar
Ulusal Gazeteler
Alıntı Yazarlar
Trabzon

Güncelleme: 25.04.2024
Bugün
22 - 26
Cuma
15 - 23
Cumartesi
14 - 16
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Sayfalar
Trabzon

Güncelleme: 25.04.2024
İmsak
16 Şevval 1445
Sabah
03:44
Öğle
05:20
İkindi
12:24
Akşam
16:12
Yatsı
19:18
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
1
Galatasaray
90
77
1
3
29
33
2
Fenerbahçe
86
87
1
5
27
33
3
Trabzonspor
55
56
12
4
17
33
4
Beşiktaş
51
44
12
6
15
33
5
Başakşehir
49
44
12
7
14
33
6
Rizespor
48
43
13
6
14
33
7
Kasımpasa
46
55
13
7
13
33
8
Alanyaspor
45
43
10
12
11
33
9
Sivasspor
45
40
10
12
11
33
10
Antalyaspor
45
38
10
12
11
33
11
A.Demirspor
41
49
10
14
9
33
12
Samsunspor
39
37
14
9
10
33
13
Ankaragücü
37
40
12
13
8
33
14
Kayserispor
37
37
13
10
10
33
15
Konyaspor
36
34
13
12
8
33
16
Gaziantep FK
34
37
17
7
9
33
17
Hatayspor
33
37
14
12
7
33
18
Karagümrük
33
37
16
9
8
33
19
Pendikspor
30
37
17
9
7
33
20
İstanbulspor
16
26
22
7
4
33
Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı