İşten arda kalan zamanlarda! Trabzon genelinde halk ile zaman zaman sohbet ediyorum. Sosyal medyayı takip ediyorum. Ayrıca gerekli gördüğüm yerlerde, bizzat incelemelerde bulunuyorum. Siyasilerin verdikleri vaadlerden, hangilerinin yapılıp, hangilerin yapılamadığını, yerinde müşahede ediyoruz.İncelemelerimizde ki kastımız "BU ŞEHRE OLAN SEVDAMIZ'ın" bize yüklediği mesuliyeti bilincidir. Mesuliyetimizin ifası olarak atiye dair, makam mevki beklentisi içerisinde de değiliz! Temennimiz, ve yazılarımızdaki gayretlerimiz "Şehrimizin daha güzel, daha iyi, olmasına katkı" sağlamaktır.. Bu vesile ile gördüğümüz eksileri yazıp-söylemeyek, şehrimize olan vefa borcumuzdur. Karşımızda kim olursa olsun! Türk Töresinin bize öğrettiği edep ve adap ile hak ve hakikatleri eksiklerimiz olmasına rağmen yazmaya devam edeceğiz.... Derdimiz bağcı dövmek değildir.
Uzun zamandır, yapmış olduğum müşahedelerde, Büyükşehir Belediyesi'nin Akçaabat'ta etkin olmadığı, üstüne düşen görevleri yapmaktan imtina ettiği, vatandaşlarımız tarafından dillendirilmektedir. Bu konuda baya bir mağduriyet olduğu çeşitli konularda yaşanan aksaklar şu sıra sıkça dillendirilmektedir... Bunun yanı sıra da "Gelirden alması gereken payın, Akçaabat Belediyesine verilmediği" yönünde bilgiler tarafımıza kadar ulaşmaktadır.
Değerli arkadaşlar, yerel yönetimler vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını yerinde tesbit ederek, çözüme kavuşturmadaki en önemli kurumlardır. Bunların hizmetleri de kurumsal olmalıdır. Lakin bizim belediyelerde çokta kurumsal bir yapı olmadığı gibi! Hala işler, bir nevi, ahbab çavuş ilişkisiyle ilerlemektedir. Neden, böyle diye sorarsak? Vatandaşlarımızın yönetime doğrudan katılması ve "Oy" kaygısı vardır. Siyasi yapının eğreti duruşudur. Aslında seçilmişlerin daima yaşadıkları "daha seçilememe, gözden düşme" korkusu yüzünden işler doğru ilerlememektedir.
Trabzon'da kanal patlıyor! Patlayan su borusunun, nereden geçtiğini bilmeyen ekip, hayatı resmen felç ediyor. (Bu boruları en iyi! Eski mahalle büyükleri ve Belediyeden emekli olan abilerimiz bilir. bir tüyo vereyim iş bilmeyenlere :) )
Bunun nedeni nedir? İşte can alıcı soru altyapının krokileri yokta ondan... Nereden neyin geçtiği belli olmayan! altyapı. Bu sadece bize hasmı hayır? Altyapı,Türkiye'de belediyelerin en büyük sorunudur. Bir çok Doğaçlama yapılıyor. Bunun halihazır haritası belediyede yok. Kesin teslimde de verilmeyeceğine göre ne yapacak belediye? Burada olması gereken çok basit!
Önerilerim şunlar;
A) Kurumlar arası "ALTYAPI" Kent Bilişim ve Koordinasyon Merkezi kurulmalıdır B) Mevcut "ALTYAPI" projeleri birleştirilmeli ve bunların eksikleride giderilmelidir. C)Gelen veriler işleyecek, sahadan veri alabilecek, ekip kurulması ve bilgisayar ortamına oradan da kent haritasına aktarılmalıdır. D) şehrin altyapısı buradan takip edilebilir hale getirilmelidir. E) Şehrimizde hangi proje yapılacak ise bu altyapı plan ve projelerinden onay almadan yapılmamaldır.
Tamam bunları yaptık bu işi kim nasıl yürütecek? Öyle ya... Onuda, Seçimle iş başına getirdiğimiz, Belediye Başkanları ve onların emrindeki diğer başkanlıklar...
Bir başka hususta şöyle: Sayın Zorluoğlu'nun Başkanlığında iki hadiseyi canlı olarak izledim. Bunlardan bir tanesi Akçaabat Otobüs dönüşüm projesi idi. Diğeri yine Şoförlerin eğitim konusu. Büyükşehir Belediye, Başkanı Akçaabat otobüs dönüşümü ve Şoför eğitimleri konusunda yapmış olduğu çıkışlarda şunu gösterdi ki Başkanın "Siyasi tecrübesininin yeterli olmadığı" İyi bir bürokrat olabilir, lakin siyasi tecrübesinin yeterli olmadığı izlenimi kamuoyunun dikkatinden kaçmıyor. Buda neden kaynaklanıyor, bu işleri organize eden ekibinin "siyasi tecrübelerinin yetersiz ve kamuoyu nabzını tutamamalarından kaynaklanmaktadır." Başkan'ın ilk açıklamaları ve daha sonraki beyanatlarında bunlar hemen hissediliyor...
Kamuoyuna yansıyan Büyükşehir belediyesindeki istifalarda da ortaya atılan iddialar açıkça; Herkes birbirinin bacağından asılmış, birbirinin kuyusunu kazıyor yani "Acem sarayının oyunları gibi birbirini suçluyorlar. Kimin kimle, nasıl ve ne şekilde, irtibat kuracağı ve işleyişin nasıl olacağı! Başkan'a tam anlatılmadan, Başkan'ın kamuoyundaki imajına olumsuz etkilediği görülüyor... Dışardan bakanlar hala! Bir "Belediye Başkanı"ndan çok "Vali gibi davranmaya devam ediyor"diyorlar. Bu konuda henüz ilerleme kat edemediği, halk arasında geçen konuşmalara yansıyor. Siyasi görüşmelerde onu şöyle izah ediyorlar! Van valisi ve Kayyum Belediye Başkanlığında her şey bir emirle emrinde idi. Fakat Trabzon Belediye Başkanlığında; Kamu,belediye işbirliğinin doğudaki gibi işlemediği bu coğrafyada açık bir şekilde gördü.(kibarcası) Dinamikler farklı işliyor! Başkan bunu görmek istemiyor. Ortak Akıl ve İstişare! yerinde çözüm sözleri! Son yapılan işlere tamamen ortadan kalkmış, seçimde verilen vaadler,
teamüller gereği denilerek direktifler olarak işlemler yapılmaya çalışılıyor...
Başkanın ekibini mutlaka gözden geçirmeli! Hangi konuda açıklama yapacak ise önce taraflar ile bir araya gelerek onları dinlemeli Sonra önüne gelen projeyi dinledikleri ışığından tekrar gözden geçirerek eksikliklerini gidermelidir. Şu handikapı aşmalı, ast üst ilişkisinde başkanın hoşuna gidecek projelerden çok, kamuoyunun dikkatini ve ihtiyacına yönelik projeler hazırlatmalıdır. Belediye Başkanımıza çalışmalarında başarılar dileriz...
Selam ve Selametle Osman LERMİOĞLU |